Гамбург: німецькі «ворота у світ»

Ні, до відомого бутерброда «гамбургера» це місто на Ельбі не має жодного стосунку. Або майже не має. Гамбург — це насамперед кораблі в порту, канали й мости, старі квартали та шпилі кірх, купецькі вілли та широкі бульвари, парки й рибний базар, торгові пасажи та мюзикли….

Це не гамірна столиця, і в той же час — не провінційне містечко, це економічний центр північноморського узбережжя, і в той же час одне з найзеленіших міст Німеччини… Традиційно вільне і самостійне місто, в якому є все для серйозного бізнесу та безтурботного відпочинку. Тож ласкаво просимо до Гамбурга!

Місто на воді

В Гамбурзі все життя обертається навколо води — море, річки, озера, канали, недарма ж його називають Північною Венецією. Це найбільший річковий порт Німеччини, розташований на обох берегах Ельби, і другий за величиною морський порт Європи, після Роттердама. Але хоч Гамбург і вважається приморським містом, насправді відстань від нього до Північного моря — аж 120 км. І щороку цей шлях долають близько 12 тисяч морських суден.

Гамбурзький порт і справді грандіозний! Німці справедливо вважають його «воротами у світ». А у гавані міста розташовуються не менш грандіозні склади (до речі, найбільші в світі). Цей складський комплекс, довжиною більше кілометра, являє собою невеликий острів, забудований історичними спорудами з червоної цегли, які й дотепер використовуються за призначенням. Зберігається в них переважно чай, кава, тютюн, прянощі то перські килими. Тут кмітливі мешканці міста навіть влаштували тематичні музеї — Митний та Прянощів.

Мореплавство і торгівля історично стали запорукою процвітання міста. Недарма ж кажуть, що саме тут живе рекордна кількість мільйонерів!

Але діловий імідж Гамбурга не заважає йому бути містом, приємним для прогулянок. Скажімо, пройтися по берегах двох озер — Великого та Малого Альстерів, що знаходяться в самому центрі міста. У будинках навколо Великого Альстера, яке за площею більше ніж князівство Монако, розташовані консульства багатьох країн, а саме озеро погожої днини просто рясніє яхтами, трапляються і прогулянкові човни. Але найбільше їх курсує по каналах, яких тут незбагненна кількість. Колись навіть спеціально призначали чергових, які слідкували, щоб у воду не кидали сміття. Характерно, що і при сучасній забудові гамбуржці поважають традицію — прокладають канали поміж новобудовами, щоб зберегти цілісність образу міста. Достеменно відома й кількість мостів через рукотворні річки — їх аж 2321! (Для порівняння: це більше ніж у Венеції, Амстердамі та Лондоні разом узятих). Щороку в травні жителі міста відзначають Дні Гавані, які фактично є Днями міста. Впродовж трьох днів водні акваторії вщерть заповнюються вітрильниками, буксирами, прогулянковими пароплавами, яхтами. Вони кружляють під водяними фонтанами вдень та під вогнями феєрверків уночі.

Колориту місту на воді надає Фішмаркт — традиційний рибний базар, який проходить щонеділі. Тут можна побачити і купити всі можливі й неможливі продукти моря, або, і як їх називають місцеві жителі, «морський хліб». На Фішмаркт, що, за давнім звичаєм, працює лише до 10 години ранку ( раніше торгувати — можна було пише до початку недільної церковної відправи), збираються бажаючі мало не з усієї німецької півночі. І повірте, стереотипне уявлення про німців як про незворушних і педантичних людей зруйнується вщент лише від перебування на такому базарі. Німецький І темперамент — онде який запальний під час торгування на Фішмаркті, де завжди панує атмосфера свята, грає музика. Завітайте на сайт «Клуб любителей путешествий» для отримання більш детальної інформації про Фішмаркт.

Цілком логічно, що мешканці портового міста з певним пієтетом ставляться до морепродуктів. І коли, наприклад, в порт «заходить» риба корюшка, страви з неї подають в усіх ресторанах, а про її «прихід» пишуть в усіх газетах. До речі, треба сказати, що Гамбург — це місто преси. Адже саме тут, на півночі країни, розташовуються редакції найпопулярніших видань — не лише Німеччини, а й світу — журналів «Шпігель», «Штерн» та газети «Більд».

ГАМБУРЗЬКІ СИМВОЛИ Одним із символів міста, до речі, теж пов’язаного з водою, можна вважати Куммеля-Куммеля. Це легендарний водонос із двома відрами , що розносив життєдайну рідину гамбуржцям, коли в місті ще не було водогону. Тепер цю симпатичну фігурку водоноса можна зустріти скрізь по місту. Кажуть, що Куммелів загалом близько 100, і кожен у своєму особливому «вбранні». Безумовно, символом Гамбурга по праву можна вважати і міську ратушу — резиденцію сенату парламенту і сенату міста-землі Гамбург. Це велична споруда, неоренесансне оздоблення якої надає їй ошатності та святковості. 647 залів ратуші прикрашені фресками, що відтворюють життя міста та його жителів, а фасад — фігурами німецьких імператорів. До Ратуші прибудовано Біржу та Торговельну палату, необхідні атрибути торговельного міста. Взагалі про «шопінгове» обличчя міста можна розповідати окремо. Зазначу лише, що в цьому місті — чи не найбільші в світі пасажі, по яких можна довго блукати навіть у дощ, переходячи з одного до іншого, не боячись змокнути.

Серед церков, або кірх, мабуть, найбільшою та найулюбленішою серед жителів і знаною серед гостей є церква Св. Михаїла. Гамбуржці називають її просто «Міхель». Піднявшись на церковну вежу заввишки 132 метри, можна побачити всю панораму міста на воді. Інша відома церква – Святого Миколая — постраждала під час бомбардувань Другої світової. Тепер вона частково відреставрована, а частково збережена у спотвореному війною вигляді, щоб нагадувати про трагічні події. А найвідомішим пам’ятником вільного ганзейського міста є масштабний пам’ятник О. Бісмарку.

Як у багатьох портових міст, у Гамбурзі є квартал «червоних ліхтарів» (тут він має назву Ріппербан), куди жінкам не дозволяється заходити. Навколо нього в розважальному районі Санкт-Паулі, крім, власне «будинків розпусти», знаходиться чимало стрип — барів, клубів, казино, секс — шопів, ресторанів, дискотек тощо. Поза сумнівом, Гамбург славиться своїми музичними традиціями. Тут народилися І. Брамс і Ф. Мендельсон, тут творив Г. Гендель… У Гамбурзі побачили світ три всесвітньо відомі мюзикли — «Кетс», «Бадді» та «Фантом опери». А ще саме тут у 1960 році відбулися перші закордонні гастролі «Бітлз». Очікується, що наступного року з’явиться пам’ятник славетній ліверпульській четвірці… Можливо, він стане ще одним символом, побачивши який будь-хто запросто може впізнати місто Гамбург.